Predstavljamo Vam najnovija stanja u Otišiću
Nastavkom izgradnje zida oko crkvenog dvorišta nazire se konačan izgled cjeline, koja će zasigurno nadići sva predviđanja. Stoga, već sada možemo reći da dobivamo jedan originalan duhovno monumentalni ambijent.
Otišić, 04.09.2010.

Veljkov izvjestaj sa terena:
1. Završen zid šomatorja
Sa velikim zadovoljstvom javljamo da je urađen novi ogradni zid šomatorja u Otišiću. Zid je u kombinaciji prirodnog kamena i armiranog betona. Ukupna dužina je 240 metara dužnih i visine 1.5 metar. U sklopu groblja se nalazi i bratska kuća na koju smo postavili potpuno novi krov.
groblje
Zadržali smo stare kapije na šomatorju, koje imaju posebnu vrijednost zbog izgleda i tehnike od prije 150 godina. Moramo napomenuti da prilikom rušenja starog i zidanja novog ogradnog zida nije došlo do nikakvog oštećenja spomenika, zahvaljujući majstorima i rukovaocu bagerom.
2. Ovih dana bilo je lijepo biti u Otišiću.
Radovi oko zida se privode kraju, bager raščišćava teren za zidanje zida crkvenog dvorišta, farbaju se kapije i gelenderi na crkvenim prozorima, potkresuju se stabla u crkvenom dvorištu. Za marendu sir i uštipci Ljubice Krunić. Špiro Ustić i Špiro Gajić neumorni u duhovnom nadmudrivanju...
Život teče dalje........
3. Radovi nisu završeni - nastavljamo dalje Uređujemo kompletno crkveno dvorište i renoviramo crkvu. Crkva sv. Aranđela Mihaila je veličanstveno djelo naših predaka i samog Boga. Civilizacijski nivo podrazumijeva uređenu crkvu u uređenom okruženju.

 

4. Zanimljivosti
Vjerovali ili ne, prava pravcata KLAČINA. Prolazeći kroz Maljkovo, na izlazu prema Potravlju, primjetio sam Klačinu. Kočenje, rikverc, i na brdo. Klačina gotova za loženje, gora još nije prinesena. Nisam zatekao nikoga od ljudi da im čestitam. Od Špire Ustića sam saznao da je klačinu napravio Mijo Bilandžić, te mi je bilo još krivlje što ga nisam vidio jer smo prijatelji odavno. Bez obzira na dugogodišnje prijateljstvo, poručio sam mu da će morati odkupiti "licencu", jer su klačine otišićki "patent".